Simultaan door nieuwe clubkampioen

Op dinsdag 9 oktober gaf onze nieuwe clubkampioen Jacob Perrenet een schaaksimultaan tegen de leden van onze vereniging.

Simultaan: aanvankelijk zwaar, maar uiteindelijk toch redelijk succesvol

door Jacob Perrenet

Zo halverwege de sessie vroeg ik me af: waar ben ik aan begonnen?? Op de meeste borden stond ik minder en ik kreeg het gevoel dat ik zelfs niet meer overal bij mijn korte bezoekjes het hele bord overzag. Hoezo een oude traditie weer nieuw leven inblazen? Hoezo een oefening in bescheidenheid voor de kampioen en een gelegenheid tot wraak voor de deelnemers? Het leek een martelgang te worden.

Jos kon als eerste tevreden zijn: een hopeloze stelling (het begon met een stuk in laten staan door mij) dwong me op te geven. 0-1
Even later konden ook Hein (die na enige voorbereiding vol in de aanval ging) en Timo (die mij rustig door liet offeren, vergeefs op zoek naar mat) ook tevreden de stukken in de uitgangspositie terug zetten. 0-3
Gast Gaetano Dubrovnik (niet zijn achternaam) accepteerde remise, nadat ik een mindere stelling gelijk getrokken had. Een sprankje hoop, de eer gered. ½ – 3½
Wiel deed erg veel damezetten zonder zijn ontwikkeling te voltooien, maar een paard weg geven was nog niet nodig. 1½ – 3½
Philippe snoerde me zodanig in, dat mijn stukken nog te weinig activiteit konden ontplooien om iets tactisch te proberen. 1½ – 4½

Het was inmiddels 10 uur geworden, zodat eigenlijk gearbitreerd moest worden, maar om een of andere reden liet de wedstrijdleiding mij mijn gang gaan. En met succes! Het leek wel of niet ik maar de anderen moe werden.

Reinier stond wat beter, ondanks of dankzij het verlies van een kwaliteit. Het verlies van ook nog een toren gaf de doorslag. 2½ – 4½
Micha kon ik aanvallend pakken; spartelen met steeds minder materiaal bleek zinloos.
3½ – 4½
Bas liet mij vanuit slechtere stelling ontsnappen en zag plots zijn koning vreselijk omsingeld. 4½ – 4½
Cris had een pionneneindspel weten te bereiken, maar wel met een pion minder. Dat bleek afdoende. 5½ – 4½
Khalil ging niet in op mijn remiseaanbod en had daar later waarschijnlijk spijt van, want hij werd net mat gezet. 6½ – 4½
Jephte tenslotte had een toren en een heleboel pionnen tegen mijn dame, maar die pionnen verdwenen een voor een. 7½ – 4½

Ik had vooraf gerekend op 50%. Dus de uitslag maakte me best tevreden. Benieuwd hoe de kampioen volgend jaar het eraf brengt!