Ook winst voor LiSB-team

– van onze verslaggever –

Ook het LiSB-team is goed begonnen met een ruime overwinning op het team van ‘t Stokpaardje uit Maasbracht!

 • Op het bord van Cris viel de eerste beslissing. Er kwam een Tarrasch-verdediging op het bord. Hij won een kwaliteit tegen twee pionnen, nadat hij later nog een stuk won stond hij dus een volle toren voor tegen drie pionnen. Cris mistte zelfs nóg een stukwinst omdat hij al aan het het afwikkelen was naar een gewonnen eindspel. Na een leuk toren-schijnoffer gaf zijn tegenstander op. 1-0.
 • Dien speelde een soort Colle-systeem, waarna een bijna symmetrische stelling ontstond. Bij een poging om het centrum te veroveren verloor zij helaas een belangrijke pion. Maar zij had ook wat geluk, toen haar tegenstander niet zag dat hij een stuk kon winnen, vanwege een mat op de onderste rij. Maar toen er later een tweede pion verloren ging was de stelling niet meer te houden. Door mat in 1 zet toe te laten bespaarde zij zich het verloren eindspel. 1-1.
 • Jos speelde Schots waarop zijn tegenstander met 3..d6?! reageerde, waarna wit met voordeel uit de opening kwam. Hij kreeg het loperpaar en won een achtergebleven pion. Na verdere afruil van stukken werd een zwarte loper gepend. Die was niet meer te redden, omdat er maar één manier was om de loper te ontpennen, maar daarbij werd de loper opgesloten. Daarom gaf hij direct op. 2-1.
 • Walter speelde Siciliaans en kreeg een Smith-Morra-gambiet op het bord. Na afruil kwamen bleven er vier toren met ongelijke lopers over. Wel was de witte pionnenstelling verzwakt en had zwart een meerderheid van 4 tegen 3 op de koningsvleugel. Maar dat bood onvoldoende perspectief en daarom werd een remise-aanbod van wit aanvaard. 2½-1½.
 • Tjoe-Liong speelde een Caro-Kann, de tegenstander koos de ruilvariant waarna Tjoe-Liong wit opzadelde met een geïsoleerde d-pion ten koste van het loperpaar. In dit stellingen heeft de partij met de geïsoleerde-pion altijd twee (half)open lijnen en dus ruimte om te manoeuvreren, maar de tegenpartij heeft ook kansen door de pion te blokkeren en aan te vallen. De partij bleef in evenwicht en daarom werd een remise-aanbod door Tjoe-Liong aangenomen. 3-2.
 • Hein kwam via zetverwisseling in een soort ruilvariant van het Damegambiet terecht, met een gefianchetteerde koningsloper. Na een piondoorbraak met e4 werden werden beide centrumlijnen geopend. Wit had het initiatief maar had wel last van een vervelende penning. Nadat hij deze had opgeheven wist hij de koningsstelling van de tegenstander te verzwakken. Hij kreeg flinke aanvalskansen waardoor hij de partij uiteindelijk wist te winnen. Eindstand 4-2.
Zwart Wit Maastricht          't Stokpaardje                    
Beugels, W.P. (Walter) 		1657 	Berden, W.J.P.A.M. (Wim) 	1608 	z-w 	½ - ½
Boer de, H.M.J. (Hein) 		1665 	Wit de, G. (Gerrit) 		1652 	w-z 	1 - 0
Kwee, T.L. (Tjoe-Liong) 	1566 	Simonis, P.J.C.A. (Peter) 	1645 	z-w 	½ - ½
Uiterwijk, J.W.H.M. (Jos) 	1532 	Schakel, A.J. (Arie) 		1587 	w-z 	1 - 0
Borsten, C.J. (Cris) 		1501 	Smeets, A.H.G.M. (Ton)	 	1386 	z-w 	1 - 0
Slangen-Knuit, G. (Dien) 	1020 	Cremers, A.J.H. (Ton) 		1514 	w-z 	0 - 1
Gemiddelde Rating: 		1490 	Gemiddelde Rating: 		1565 
Eindstand 4 - 2

Laat een reactie achter

Scroll naar top