Matchverslag 2e ronde KNSB

– van de razende reporter –

De tweede ronde van de KNSB-competitie verliep zeer voorspoedig voor de spelers uit Maastricht… Helaas speelden een aantal van hen niet bij ons, maar in het team van De Juiste Zet! Daardoor eindigde de tweede match van het seizoen in een 5-3 nederlaag.

 • Philippe (Zwart, bord 4) had slechts 18 zetten nodig om te winnen. Wit speelde een Veresov maar zwart was hier goed op voorbereid. Wit ruilde een loper tegen een paard om de zwarte pionnenstelling te verzwakken. Maar even later kon zwart zijn loper op f2 schijnofferen om daarna het stuk met een dubbelaanval weer terug te winnen. Wit schwindelde nog met een paardvork maar na een nieuwe dubbelaanval kon hij kiezen tussen mat of verder materiaalverlies. 0-1.
 • Hein (Wit, bord 7) speelde 1.c4 waarna zwart Konings-Indisch op het bord probeerde te krijgen. Wit koos echter voor de witte aanpak met de fianchetto-variant zonder d4. Zwart opende de h-lijn maar rokeerde niet, zodat wit geen aanknopingspunt had voor een aanval op de koningsvleugel. Zwart werd actief op de damevleugel en nadat wit daar een pion kwijtraakte waren de zwarte pionnen niet meer te tegen te houden. Met een damepromotie werd de partij beslist. 1-1.
 • Jos (Zwart, bord 8) speelde een Siciliaanse Draak. Om de zwarte stelling te bevrijden offerde hij aan het begin van middenspel een centrumpion, die hij een paar zetten later weer terug veroverde. Niet veel later eindige de partij in remise. 1½-1½.
 • De partij van Joop (Zwart, bord 2) begon als Benoni en ging over in een hybride Benoni/Konings-Indische variant. Na een afruil van centrumpionnen kreeg wit druk op een achtergebleven pion op d6. Zwart had een half-open f-lijn en probeerde de druk te verlichten met een kwaliteitsoffer op f3, maar kreeg onvoldoende compensatie. Nadat wit de stukken op de goede velden had staan was de zwarte stelling onhoudbaar. 2½-1½.
 • De Siciliaan van Ronald (Zwart, bord 6) werd beantwoord met het Smith-Morra gambiet. Ergens ging iets niet helemaal goed en daarna kon wit een pion opschuiven naar e5. Een gedwongen dameruil volgde en zwart verloor een pion. De partij ontwikkelde zich verder naar een eindspel met een witte loper tegen een zwart paard, dat ondanks de witte pluspion waarschijnlijk toch nog remise was. Maar nadat zwart een pionnenruil vergat te spelen, kreeg wit een gedekte vrijpion. Door zetdwang ging een tweede pion verloren en daarmee ook de partij. 3½-1½.
 • Peter (Wit, bord 5) speelde Réti waarna er een soort omgekeerde Veresov ontstond. In het middenspel offerde wit een pion op de damevleugel, waardoor zwart daar een pionnenmeerderheid van 4 tegen 2 kreeg. Blijkbaar was het toch niet heel gevaarlijk want even later werd de partij remise. 4-2.
 • Bij Maarten-Jan (Wit, bord 3) kwam de ruilvariant van de Aljechin op het bord. Na een dameruil won wit een pion op a7, tegen de zware prijs van een onontwikkelde koningsvleugel. Nadat wit eindelijk had kunnen rokeren kon zwart de rollen omdraaien met een fraaie piondoorbraak. Nu had zwart een pion meer, een vrijpion in het centrum die echter door een sterk paard geblokkeerd werd. Dat was de redding voor wit en ook deze partij eindige daardoor in remise. 4½-2½.
 • Jacob (Wit, bord 1) speelde de Van-Geet-Opening en in de hoofdvariant ruilde zwart zijn goede loper af. Zwart rokeerde niet en kreeg daardoor verliep zijn ontwikkeling niet helemaal harmonieus. Wit kreeg tactische kansen en wist de stelling te compliceren met een schijnoffer. Door de beheersing van de open f-lijn kwam wit steeds beter te staan. Na dameruil kwam wit tijdelijk twee pionnen voor te staan, maar zwart won even later één pion terug. ‘Alle toreneindspelen zijn remise’ schijnt Tarrasch ooit gezegd te hebben en dat bleek helaas ook hier: Ondanks één pion voorsprong werd uiteindelijk toch remise. Eindstand 5-3.
 De Juiste Z 1          ZwartWit Maastricht 1              
1 Helmond, F.A. (Frans)  2046  Perrenet, J.C. (Jacob)    2004  z-w  ½ - ½
2 Zilverberg, J. (Jasper) 2049 	 Hummel, J. (Joop) 	   2002  w-z  1 - 0
3 Nauts, P. (Patrick) 	 1979 	 Oosterman, M.J. (Maarten-Jan) 1916  z-w  ½ - ½
4 Snoeck, R.S.J. (René)  1901 	 Ramaekers, P.L.P. (Philippe) 1876  w-z  0 - 1
5 Bruin de, J. (Joost) 	 1794 	 Schotman, P.C. (Peter)    1898  z-w  ½ - ½
6 Godding, M.E.S. (Mick) 1775 	 Nelissen, R.F.M. (Ronald)   1736  w-z  1 - 0
7 Bokern, P. (Paul) 	 1765 	 Boer de, H.M.J. (Hein)    1655  z-w  1 - 0
8 Werts, F. (Frits) 	 1665 	 Uiterwijk, J.W.H.M. (Jos)   1532  w-z  ½ - ½
 Gemiddelde Rating:   1872 	 Gemiddelde Rating:      1827
Eindstand 5 - 3

Laat een reactie achter

Scroll naar top