In Memoriam: Henk Boer

Vanmiddag ontvingen wij het bericht dat Henk Boer is overleden op 91-jarige leeftijd. Henk was lid van VSM sinds oktober 1972. In december 1974 trad hij toe tot het bestuur als bijzonder bestuurslid. In februari 1978 nam hij de functie van secretaris over van Jo Rikers, die toen Fred Engelhard opvolgde als voorzitter. Vanwege tijdgebrek moest hij die functie echter neerleggen in oktober 1979.

Op de ALV in oktober 1984 werd Henk weer gekozen in het bestuur. Nadat Fred Engelhard in september 1986 aftrad als voorzitter droeg het bestuur Henk voor als kandidaat-voorzitter. Vrijwel unaniem kozen de leden Henk als nieuwe voorzitter van VSM en dat bleef hij tot 1991.

Als schaker speelde Henk in het 2e team van VSM, dat in het seizoen 1973/1974 kampioen werd in de 2e klasse van de Limburgse Schaakbond en daardoor promoveerde naar de 1e klasse LiSB. Het daaropvolgende seizoen werd deze prestatie herhaald door de 1e klasse te winnen en te promoveren naar de overgangsklasse van de Limburgse Bond.

In de jaren ’70 speelde Henk in de hoogste groep van onze interne competitie (“groep I: ratings boven 1800”). Toen de ELO-rating in de club geïntroduceerd werd stond hij op de 4e plaats (van ruim 100 leden!) met een rating van bijna 1900 ELO.

 

Een bekend motto van Henk was “Weiger nooit een remise van Henk Boer!”

In de late jaren ’90 speelde VSM in het buurthuis van Sint-Pieter aan de Pastoor Kribsweg. Henk woonde op een steenworp afstand en was ook in die periode een trouwe bezoeker van onze clubavonden. Zelf heb ik vele jaren met Henk door heel Limburg gereisd naar de externe wedstrijden van VSM-2. Henk was dan altijd onze chauffeur.

Na de fusie van VSM met MSV is Henk nog lang lid gebleven, maar toen ik zelf enkele jaren geleden terugkeerde in de schaakwereld was Henk inmiddels gestopt met schaken. Maar vergeten was hij zeer zeker niet! Deze maand hebben we na afloop van de laatste externe wedstrijd aan de bar nog over hem gepraat. In onze  materiaalkast staat nog steeds een houten doos met grote schaakstukken voor op het demonstratiebord. “Eigendom van G.H. Boer” staat in sierlijke letters op de doos geschreven.  

Namens de oud-VSM-ers van ZwartWit,

Daan Brorens

Laat een reactie achter

Scroll naar top