Impressie van Nk Dieren 2018

[door Jacob Perrenet]

Dit toernooi wordt jaarlijks gehouden. Ik deed voor de derde keer mee; ik had al twintig keer mee kunnen doen. Senior ben je met 50+, veteraan met 65+. Het is interessant er je collega’s terug te zien uit een vroeger jeugdkampioenschap. Van Maastricht is Tjoe-Liong al vele jaren van de partij; dit jaar was Joop Hummel er en de volgende keer gaat Hans Ouwersloot mee (red: oud lid Arno Sprinkhuizen speelde ook mee). Het tempo van een partij per dag is aangenaam, maar door de warmte kan het toch afzien worden.

Er is een hoofdgroep met rating boven de 1900, senioren en veteranen gemengd, waarbij de leeftijd de titels bepaalt. Ondanks de leeftijd hebben sommigen nog een respectabele kracht. In de hoofdgroep van 14 van dit jaar waren er drie met ongeveer 2200. Met 4 uit 7 mag ik niet ontevreden zijn, want mijn rating zat in het midden, maar ik ben het toch.

Na 5 ronden had ik 3½ punt, waarbij ik al gewonnen had van de seniorenkampioen van een jaar eerder (Van Overeem). Daarna kreeg ik nog de grote jongens Van Lanen en Van Rijn. In beide partijen wist ik goede stellingen te verblunderen, waardoor er slechts een half uit twee bij kwam. De psychologie van de blunder duidt op ontspanning na een fase van een hard gevecht. Ik kwam goed respectievelijk gewonnen uit zo’n gevecht. In beide partijen werd het door 1 zet een koude douche: totaal verloren respectievelijk met moeite remise. Oorzaak? Vermoeidheid door warmte, leeftijd en boven mijn niveau spelen? In ieder geval hoorde ik erbij en zie ik kansen voor de volgende keer.

Ik toon de partij Van Rijn – Perrenet uit de laatste ronde; Van Rijn werd door het halfje net kampioen.